אורתוכירורגיה

אורתוכירורגיה:

אורתו-כירורגיה הינה תחום בכירורגית פה פנים ולסתות שעוסק בתיקון עיוות במבנה עצמות הפנים, והינו בעל השפעה תפקודית ואסתטית. העיוות עלול להיווצר כתוצאה מפגם גנטי, פגם מולד או הפרעה נרכשת באחת מעצמות הפנים.

העיוותים מחולקים להפרעות תפקודיות קשות ולפגיעה במראה הפנים. ברוב המקרים, מדובר בהפרעה גנטית, מולדת או התפתחותית במבנה הלסתות, המתבטאת באסימטריה של הפנים, או בהפרעת סגר שנובעת מהפרעה בהתפתחות הלסתות עקב גדילת יתר או תת-גדילה של אחת הלסתות ביחס ללסת הנגדית הגורמת לאי התאמה בסגירת השיניים. התופעה באה לידי ביטוי לרוב בגיל ההתבגרות המוקדם ובמיעוט המקרים כבר בגיל צעיר יותר. ההפרעה הקשה מתבטאת בעיוות קשת השיניים, בהפרעות בתפקוד מפרק הלסת ושרירי הלעיסה, ואף בקושי ללעוס ביעילות ולהגות עיצורים מסוימים במקרים חריגים . בנוסף להפרעה התפקודית נוצר עיוות במבנה הפנים שעלול לפגום בביטחון העצמי ובדימוי הגוף של המתבגר, וכתוצאה מכך לקושי חברתי. הפרעה תפקודית נוספת שמתבטאת בעיקר במבוגרים בעלי עודף משקל שסובלים מתת-התפתחות של שליש הפנים התחתון הכולל את הלסת התחתונה והסנטר, היא דום נשימה בשינה. במקרים החמורים של מחלה זו, ניתוח לקידום הלסת התחתונה או שתי הלסתות היא טיפול הבחירה בחולים שאינם מסתגלים לשימוש באמצעים לתמיכה נשימתית. במיעוט המקרים מוגדרות ההפרעות הקשות כחלק מסינדרומים גנטיים או מולדים המערבים את הגולגולת, כגון חיך ושפה שסועים, ובסינדרומים ע״ש Apert, Cruzon, Pierre Robin ועוד.

שאלות נפוצות:

  • מהו התהליך האבחנתי והרצף הטיפולי לעיוותי הפנים והלסתות?

המטופלים יתקבלו בהפניה עצמית או יופנו אלי על ידי אורתודנט (רופא שיניים מומחה ליישור שיניים). בקבלתם יעברו אנמנזה רפואית לבירור מצב הבריאות הכללית, ויתוחקרו לגבי התלונה שלשמה הגיעו. בשלב זה יבוצע איסוף נתונים ראשוני שכולל מדדים קליניים לצורת ומבנה הפנים, האף, הלסת התחתונה והעליונה, השיניים והיחס בין הלסתות.

לאחר מכן יקבלו המטופלים הסבר ראשוני על מהות ההפרעה האסתטית או הפונקציונלית ממנה סובלים, והסבר לגבי התהליך שעתידים לעבור.

בהמשך הם ישלחו לסדרה של בדיקות עזר שכוללות צילומים פוטוגרפיים של הפנים והשיניים, צילומי רנטגן ומטבעי לימוד מגבס. בחלק מהמקרים ידרשו אמצעי דימות נוספים כגון סיטי עצמות פנים או מבדק למיפוי עצמות,  כאשר לאחרונה החל שימוש בתכנון ממוחשב תלת מימדי של ההליך הניתוחי.

לאחר עיון באמצעי העזר ובשיתוף עם רופא שיניים מומחה ליישור שיניים תיקבע תוכנית הטיפול. תוכנית הטיפול לרוב תכלול מספר שלבים: בשלב הראשון תבוצע הכנה של קשתות השיניים לניתוח באמצעות גשר שיודבק לשיניים על ידי האורתודנט. בשלב זה לעיתים ידרשו עקירות שיני בינה ולפעמים אף שיניים נוספות. מטרתו של שלב זה היא לייצר התאמה בין קשת השיניים של הלסת העליונה לקשת השיניים של הלסת התחתונה בעת הניתוח!

בשלב השני יעברו המטופלים תכנון ממוחשב לקביעת התכנית הניתוחית, ולאחריה יעברו כירורגיה אורתוגנטית. לעיתים נדרש טיפול משלים ליישור השיניים לאחר השלב הניתוחי.

  • כמה זמן אורך התהליך?

ההכנה לניתוח על ידי האורתודנט אורכת כשנה עד שנתיים בהתאם למורכבות המקרה.

  • מה משך הניתוח והאשפוז?

הניתוח מתבצע בהרדמה כללית בחדרי הניתוח של בית החולים בהתאם לתכנית הטיפול שנקבעה. הניתוח אורך כ 3-6 שעות בהתאם למורכבות המקרה. לאחר הניתוח מועברים המטופלים להשגחה והתאוששות באשפוז למשך מספר ימים. המטופלים משתחררים לביתם עם הנחיות להמשך הריפוי, ומוזמנים לביקורות תקופתיות במרפאה.

  • מהן תופעות הלוואי הנפוצות לאחר הניתוח?

הניתוח הינו ניתוח אורתופדי ארוך בהרדמה כללית. בניתוח מסוג זה מבוצע ניתוק וחיבור של הלסתות על ידי פלטות וברגים במיקום חדש.

ניתן לצפות לנפיחות בפנים במשך השבוע עד שבועיים שלאחר הניתוח, שעלולה להיות מלווה בשטפי דם בפנים.

המטופלים מקבלים פרוטוקול תרופתי לשיכוך הכאב במהלך האשפוז ולאחר שחרורם לביתם.

בניתוחים ללסת עליונה המטופלים עשויים לחוש מלאות ואטימות של האף בשבועיים הראשונים עקב שטפי הדם. בניתוחים של הלסת העליונה תתכן ירידה בתחושה בחניכיים, בעור הפנים בצידי האף ובשפה העליונה, שלרוב חולפת תוך שבועות עד חודשים.

בניתוחים ללסת תחתונה נדרש ברוב במקרים קיבוע של השיניים ב 2 הלסתות על ידי גומיות או חוטי מתכת למשך מספר שבועות. כתוצאה מכך נדרשים המטופלים לקבל הזנה נוזלית בלבד למשך תקופת הקיבוע הבין לסתי.

ניתוחים ללסת התחתונה כרוכים גם הם בסיכון לפגיעה תחושתית בעצב שנותן תחושה לשפה התחתונה ולעור הסנטר, עקב קרבה גדולה של העצב למיקום הניתוק של הלסת התחתונה בעת ההליך הניתוחי. גם במקרה זה, לרוב מדובר באבדן תחושה זמני למספר חודשים עד שנה ורק במיעוט המקרים נותר חוסר תחושתי מסוים.

  • האם הניתוחים כרוכים בצלקות חיצוניות עוריות?

הניתוחים האורתוגנטיים מבוצעים בגישה אל הלסתות מתוך חלל הפה, דרך החניכיים ולכן אינם כרוכים בצלקות עוריות וזאת על מנת להבטיח תוצאה אסתטית.

  • האם יש צורך להוציא את הפלטות או ברגי הקיבוע?

אמצעי הקיבוע עשויים טיטניום (בדומה לשתלי השיניים), ולכן אינם צפויים לעורר תגובה דלקתית של הגוף או דחייתם. כתוצאה מכך ברוב המקרים אין צורך להוציא את הפלטות או הברגים. במיעוט המקרים מתעורר כאב או זיהום מקומי חודשים עד שנים לאחר הניתוח בשל שחרור או שבר של אמצעי הקיבוע ובמקרים אלה מתעורר הצורך בהוצאתם.

אילוסטרציות לניתוחים נפוצים:

  • ניתוח לניתוק הלסת העליונה, הסרת פרוסת עצם ומיקומה מחדש במיקום גבוה יותר ביחס לשפה העליונה כך שהשפה תכסה את השיניים והחניכיים באופן יותר הרמוני ואסתטי. 
  • במקרים בהם הסנטר מאוד אחורי, או במקרים בהם ישנו גם פער בין השיניים שלא ניתן לטיפול באמצעות יישור שיניים ניתן לקדם בניתוח אורתוגנטי את הלסת התחתונה יחד עם השיניים לשיפור היחסים האנטומים בין הלסתות ובין השיניים. 
  • טיפולים משלימים לניתוחים אורתוגנטיים:

בסיום התהליך הניתוחי ויישור השיניים המשלים כך שהשיניים והלסתות מוקמו במנח הרמוני ויציב, אנו ממתינים כחצי שנה עד שנה לסיום השינויים הקטנים שחלים במראה הפנים כתוצאה מהליך הריפוי. לעיתים בשלב זה נותרים פגמים קלים שאריים ברמת הרקמות הרכות (עור, ריריות חלל הפה, שומן ושרירים), כגון אסימטריה של השפתיים, הלחיים, קו הלסת התחתונה ועצמות הלחיים. במידה והמטופלים מבקשים לנסות ולתקן גם פגמים אלו, ניתן להציע טיפולים משלימים שכוללים שימוש בהזרקת חומרי מילוי לרקמות הפנים.