נשימה אפית

נשימה אפית

הפרעה בנשימה דרך האף הינה תופעה נפוצה ועד כ 40% מהאנשים סובלים מהפרעה כל שהיא בנשימה אפית, מסיבות שונות.

הביטוי של תחושות הפרעה בנשימה האפית ועוצמתן, הינה סובייקטיבית ותלויה בהסתגלות והסבילות האישית של כל אחד ואחד. לאילו הסובלים ומבטאים תחושה זו, התלונות השכיחות הן: אף "סתום"  מעבר אויר "לא אחיד" בין שני הנחיריים, "נזלת" ממושכת או "ליחה בלוע", "כאב ראש" כרוני וכד'.

סיבות שונות יכולות לגרום להפרעה מעין זו. חלקן קשורות במבנה מחיצה האף ("מחיצה עקומה") , חלקן קשורות בתפקוד הפזיולוגי של רירית האף כמו שינוי והרחבת כלי הדם ברירית האף ( גודש אפי ואזומוטורי) או הפרשה ריר מוגברת.

גודש זמני באף יכול לנבוע ממחלה זיהומית חדה ושכיחה כדוגמת צינון וירלי. סיבות כרוניות וממושכות יותר יכולות להיות קשורות לדלקת כמו רינוסינוסיטיס כרונית או מערבות של האף במחלה רב מערכתית של הגוף.

כפועל יוצא מכך, מתפתחת לאורך הזמן נסיגה בתפקוד היומי וירידה באיכות החיים. הסיבות לכך הן חסך שינה, פגיעה בריכוז ותפקוד קוגנטיבי, ירידה בתאבון וחוש הטעם, כאב ראש כרוני וכן החרפה של מחלות כרוניות.

סקרי איכות חיים מצביעים על כך שמחלה כדוגמת סינוסיטיס כרונית, פוגעת באיכות חיים יותר מאשר מחלת ריאה כרונית , מחלת לב כלילית ואי ספיקת לב.

ניתן לסווג את הסיבות לקושי בנשימה דרך האף, למצבים חדים (זמניים) ומצבים כרוניים (ממושכים):
  • הקבוצה הראשונה תכלול מחלה זיהומית, חבלה, ריניטיס הורמונלית (הריון, גלולות) או אלרגיה עונתית .
  • לקבוצה השניה משתייכות הפרעה בנשימה אפי עקב אלרגיה כרונית (כמו לקרדית הבית , (ריניטיס של הגיל המבוגר, ריניטיס ואזומוטורית, סטיית מחיצת האף, רינוסינוסיטיס כרונית (עם וללא פוליפים), מחלות רב מערכתיות כמו SLE , Wegener's disease ואחרות. במצבים מסוימים יש לשלול גם תהליך גידולי הדורש אבחון וטיפול ייחודי.

לגודש אפי קימים גם מצבים תורמים הקשורים באורחות חיים כמו: עישון, נטילת תרופות מסוימות וחשיפת לגורמים מגרים במקום עבודה.

את כל אילו יברר ויתשאל ד"ר קורן, רינולוג בכיר בבית חולים בלינסון, בעת המפגש הראשון במטרה להגיע לאבחנה הנכונה.

בדיקת האף בעזרת אנדוסקופ הינה הצעד הבא. הבדיקה האנדוסקופית אינה כואבת ומאפשרת תצפית יסודית לכל חללי האף ומרכיביו כולל בעומק האף.

בבדיקה האנדוסקופית מתרשם הרינולוג ממבנה האף, מראה הרירית ומידת ההפרשה בחלל האף ומתאפשרת תצפית אל אגני הניקוז של פתחי הסינוסים. נוכחות פוליפים בחלל האף או הפרשה מוגלתית יזוהו ויאובחנו במהירות בבדיקה זו.

לאחר אבחון ובדיקה, ניתן להציע טיפול מתאים.

הטיפול כמובן יומלץ בהתאם למקור המחלה.

שתי גישות לטיפול:
  1. טיפול שמרני– טיפול ע"י מניעה, טיפול מקומי ע"י שטיפות אף עם מי מלח, הוספת טיפול תרופתי במשאף(בדר"כ סטרואידלי) ו\או כדורים (בדר"כ אנטי היסטמינים). לעיתים ידרש צורך למתן טיפול אנטיביוטי.
  2. טיפול פולשני– הטיפול הכירורגי לסוגיו השונים.

ככלל, תמיד יש לנסות טיפול שמרני לפני שיקול התערבות כירורגית. הטיפול הניתוחי מוצע כאשר הטיפול השמרני אינו מספק ואיכות החיים עדיין ירודה.

לעיתים, כאשר הקושי בנשימה האפית גדול במיוחד והגורם לכך הינו חסימה פיזית ומשמעותית כמו בסטיית מחיצת אף ניכרת או תוכן פוליפואידי גדול ונרחב בחלל האף, יתכן שיומלץ על טיפול כירורגי כטיפול ראשון. לאחר הסרת המכשול החוסם, הרופא ימליץ על טיפול תרופתי ומניעתי בהמשך, על פי הצורך.