סרטן הגרון

סרטן הגרון

סרטן הגרון הוא מחלה שכיחה יותר בגברים בני העשור החמישי ומעלה. סרטן הגרון הוא השני בשכיחותו מבין סרטני הראש והצוואר.

גורמי הסיכון העיקריים הם עישון ושתית אלכוהול. זהום בזנים מסוימים של וירוס הפפילומה  HPV נמצא גם כגורם סיכון להתפתחות סרטן הגרון.

מבין שלושת אזורי הגרון, סרטן מיתרי הקול (Glottis) הוא השכיח ביותר ובעל צפי ההחלמה (פרוגנוזה) הטוב ביותר.

הביטוי הראשוני של סרטן הגרון הוא לרוב צרידות ולכן במקרה של צרידות הנמשכת למעלה משבועיים יש צורך לפנות לבדיקת רופא אא"ג מומחה על מנת לבדוק את הגרון ולחזות במיתרי הקול. תסמינים נוספים יכולים להיות תחושת גוש בגרון, קושי בבליעה, ירידה במשקל, הופעת גוש צווארי ועוד.

הערכה ראשונית של המטופל כוללת בדיקת ראש וצוואר מלאה כולל חזיון במיתרי הקול והגרון. רצוי בדיקת סטרובוסקופיה.

בהתאם לממצאים בבדיקה הגופנית ולממצאי בדיקת הגרון יוחלט על צורך בבדיקות נוספות כמו הדמיה – CT.

במידה וזוהה ממצא חשוד בגרון תילקח דגימה של הממצא ותשלח לבדיקה פתולוגית, לרוב בהרדמה כללית.

קימת חשיבות גדולה בזיהוי מוקדם של סרטן הגרון מכיוון שאבחנה בשלבים בו סרטן הגרון עדיין ממוקד לאזור אחד בגרון ואינו מערב מספר אזורים של מיתרי הקול, מגדילה את הסיכוי להחלמה מלאה.

כאשר סרטן מיתרי הקול זוהה בשלביו הראשונים  Early Glottic Cancerסיכויי ההחלמה הם טובים מאד-  כ 90%.

מבין סוגי תאי סרטן הגרון השכיח ביותר הוא סרטן תאי קשקש. הטיפול המקובל בסרטן קשקשי של הגרון אשר אובחן בשלביו הראשונים הוא כריתה בניתוח או טיפול קרינתי. במחקרים שנערכו בנושא נמצא כי סיכויי ההחלמה מטיפול על ידי כריתה או מטיפול בקרינה הם זהים.

מאחר וסיכויי ההחלמה בסרטן מסוג תאי קשקש בשלביו הראשונים הם טובים ושווים בשתי טכניקות הטיפול, בחירת הטיפול המתאים לכל מטופל תלויה בגורמים נוספים כמו מיקום הגידול במיתרי הקול, האם המטופל הוא משתמש קול מקצועי כמו מורה/מרצה, גיל המטופל, מחלות רקע ועוד. בחירת הטיפול המתאים לכל מטופל נעשית לאחר שמוצגות למטופל האפשרויות, יתרונות וחסרונות של כל שיטת טיפול.

טיפול קרינתי ניתן על ידי רופאים אונקולוגיים המחליטים על מדדי ההקרנה ביניהם שדה הקרינה. במכשור לייזר.

הטיפול הניתוחי בסרטן גרון בשלבים ראשוניים מבוצע בהרדמה כללית תוך הסתכלות ישירה דרך חלל הפה, אל מיתרי הקול והגרון. (Direct Laryngoscopy) בעזרת מיקרוסקופ ולרוב בשימוש במכשיר לייזר מבוצעת כריתה שלמה של הנגע הסרטני.Transoral Laser microsurgery) ) ניתוח כזה מבוצע, כאמור, דרך חלל הפה ואינו מצריך חתכים בעור. מרבית המטופלים יכולים להשתחרר מבית החולים ביום הניתוח לאחר מספר שעות של השגחה.

הטיפול בשלבים מתקדמים של סרטן הגרון כולל כריתה רחבה, חלקית או מלאה של הגרון וכן טיפולים משולבים בכימותרפיה וקרינה. במקרים בהם סרטן הגרון התפשט מקומית וקימות גרורות לקשרי לימפה בצוואר מבצעים כריתה של קשרי לימפה וטיפול משלים בקרינה לצוואר.

זיהוי ואבחון מאוחר של סרטן הגרון מפחית באופן משמעותי את השרידות מהמחלה ומגדיל את הסיכון לסיבוכים ולמוגבלות לאחר טיפול.

הימנעות מעישון ומצריכת אלכוהול לא מבוקרת מפחיתים סיכון לחלות בסרטן הגרון. פניה מהירה לבדיקה של מיתרי הקול והגרון בעת הופעת צרידות או תסמינים אחרים תאפשר אבחנה בשלבים מוקדמים של המחלה וטיפול מתאים עם צפי גבוה לשרידות והחלמה והפחתה בתופעות הלוואי הצפויות מהטיפול הנבחר.