חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

דלקת אוזן תיכונה

דלקת אוזן תיכונה

החלל שבין עור התוף לבין עצם הגולגולת והאוזן הפנימית מוגדר כחלל האוזן התיכונה. חלל זה מתנקז דרך תעלה בשם תעלת אאוסטכיוס אל החלל שמאחורי האף או חלל הלוע האפי (הנזופרינקס).

כאשר תעלה זו אינה מתפקדת מסיבות שונות, נלכד נוזל בחלל האוזן התיכונה היכול להתבטא כדלקת חדה או דלקת כרונית. דלקת אוזן נקראת Otitis media  .

דלקת של האוזן התיכונה הינה הסיבה השכיחה להפניית ילדים לטיפול רפואי. בעיה רפואית זו שכיחה גם במבוגרים אם כי במידה פחותה בהרבה.

 (Serous Otitis media  (SOM, הינו המושג הרפואי המציין נוכחות נוזל באוזן התיכונה. הנוזל יכול לבטא דלקת חדה ממקור וירלי או שארית של נוזל לאחר דלקת חדה עקב זיהום חיידקי.

 כאשר הנוזל אינו מתנקז או נספג לאחר מספר שבועות, המצב יכול להפוך למצב כרוני או Chronic Otits media . ככל שהזמן עובר, נוזל זה הופך צמיג יותר ומקבל אופי של "דבק" ומכאן המושג Glue Ear.

דלקת אוזן חיידקית חדה (חריפה): דלקת ממקור חיידקי או Purulent Otits media ,בד"כ נלוות למחלת דרכי הנשימה העליונות אך יכולה גם להופיע כביטוי היחיד לדלקת. דלקת האוזן החדה, מאופיינת בכאב עז באוזן עם או ללא חום ותחושת ירידה בשמיעה. בדרך כלל הדלקת נגרמת ע"י קבוצת חיידקים שכיחה ומוכרת ומגיבה היטב לטיפול אנטיביוטי אלא אם מדובר בחיידק עמיד.

 לעיתים, כחלק ממהלך המחלה, התוכן הדלקתי בחלל האוזן התיכונה יבקיע ויקרע את עור התוף עם ביטוי של הפרשה מוגלתית בחלל התעלה החיצונית. למעשה, זוהי תחילתו של תהליך הריפוי. שלב זה מלווה בהקלה ניכרת בכאב (היות והכאב נגרם ע"י מתיחת עור התוף) וסילוק ההפרשה המוגלתית מוביל לקראת החלמה.

בשלב זה הטיפול הרפואי יהיה טיפול תומך של שאיבת התוכן ומתן טיפול מקומי בטיפות למניעת זיהום משני בתעלה החיצונית.

עם חלוף הדלקת, עור התוף מחלים ברובם המוחלט של המקרים. יש לבצע מעקב רפואי ולוודא את החלמתו וסגירתו של עור התוף ולהימנע מהרטבת האוזן עד לאישורו של רופא אא"ג.

ילדים עם דלקות אוזניים חוזרות יומלצו לעיתים לביצוע ניתוח כפתורים כדי להקטין עד למינימום את הישנות הדלקות.

דלקת אוזן כרונית: בתנאים של ליקוי והפרעה בהשוואת לחץ האוויר בין זה הקיים בחלל הלוע האפי (הנזופרינקס) וחלל האוזן התיכונה כדוגמא בליקוי ממושך של תפקוד תעלת האאוסטכיוס או בנוכחות רקמתאדנואיד (שקד שלישי) באזור קצה התעלה, תתכן הצטברות נוזל בחלל זה ודלקת כרונית של האוזן התיכונה. לדלקת יכולה להתלוות ירידה בשמיעה הנובעת מהפרעה במעבר גל הקול מאוויר החיצון דרך האוזן התיכונה אל האוזן הפנימית (ירידת שמיעה הולכתית).

מצב זה אינו מלווה בכאב בד"כ אך מסב אי נוחות. בילדים הנ"ל יתבטא ב"משחק באוזניים" ולעיתים יקיצות ליליות בבכי. המבוגרים יבטאו תסכול עקב תחושת הלחץ ותחושת אטימות באוזן.

ברב המקרים תופעה זו חולפת לאחר זמן המתנה של חודשיים- שלשה. בחלק מהמקרים התופעה כרונית. במצב כזה, יתכנו חסכים התנהגותיים כגון: עיקוב בהתפתחות שפה ודיבור, אבחון שגוי של הפרעת קשב וריכוז בילד שפשוט אינו שומע היטב ובמצבים ממושכים ונדירים יותר. יתכן ריפוי עם שייר של "צלקות" בחלל האוזן התיכונה והפרעת שמיעה הולכתית קבועה.

במקרים של דלקת אוזן כרונית ממושכת עם ירידת שמיעה שאינה משתפרת, ימליץ הרופא על ביצוע ניתוח כפתורים שילווה בניתוח להסרת השקד השלישי, ע"פ צורך.