מרפאת השינה של עתיד מדיקל נותנת מענה כולל לבדיקת דום נשימתי, החל משלב החשד לדום נשימתי בשינה ועד לאבחון מלא והמלצה לטיפול.
מהן נחירות והפסקות נשימה חסימתיות בשינה?
נחירות הן צליל המופק במהלך השינה, בדרך כלל מרטט של רקמות רכות בתוך הגרון. לנחירות יכולות להיות השפעות חשובות מעצמן. עם זאת, נחרה לילית יכולה להיות סימן לבעיה חמורה יותר שנקראת דום נשימה חסימתי בשינה, דום נשימה בשינה הינה תסמונת היכולה להוביל לישנוניות ועייפות במהלך היום, וכן ליצור בעיות בריאותיות חמורות לאורך זמן.
מי נמצא בסיכון לנחירות ולדום נשימה חסימתי בשינה?
גורמי הסיכון כוללים: גברים יותר מנשים, משקל יתר בעיקר באזור הצוואר והבטן, בן משפחה קרוב עם תלונות דומות ותהליך ההזדקנות הטבעי שמשפיע על כולם (לא רק על הקשישים). לגודל ולמיקום של מבנים רבים בלוע, בראש והצוואר יש לעיתים השפעות חשובות על הסיכון להתפתחות נחירות ודום נשימה בשינה.
מהן הסיבות לנחירות ולדום נשימה חסימתי בשינה?
בדרך כלל, צליל הנחירות מגיע מאזור החיך הרך והענבל, אך טיפול מוצלח בנחירות ודום נשימה חסימתי הוא הרבה יותר מורכב מהתמקדות באזור זה בלבד. לחולים שונים יש סיבות שונות לנחרה. החשיבות הקריטית בזיהוי הגורמים הללו ופיתוח תוכניות טיפול בהתאמה אישית היא הסיבה לחשיבות בבחירת רופא הממקד את הקריירה שלו באופן בלעדי בתחום זה.
מדוע עלי לטפל בדום נשימה חסימתי בשינה?
ישנן שלוש סיבות פוטנציאליות לטפל בדום נשימה בשינה:
- נחרה לילית: חלק מהמטופלים (ובני הזוג למיטה) עוסקים יותר בנחירות מאשר בשתי ההשלכות האחרות של דום נשימה חסימתי בשינה. למרות שהמטרה העיקרית של טיפול בדום נשימה חסימתי בשינה אינה לשפר את הנחירות, לעיתים קרובות היא חשובה מאוד לחולים ולשותפיהם למיטה ולבית.
- השפעות בריאותיות: כאשר חסימה בנשימה מתרחשת, חלה ירידה ברמות החמצן בדם והמטופל מתעורר והגוף מגיב בעליה חדה ברמות האדרנלין והורמונים נוספים. אירעים חוזרים כאלו יוצרים לחץ על מערכות הלב וכלי הדם, על הריאה וכן על המערכת האנדוקרינית. דום נשימה חסימתי בשינה קשור באופן משמעותי לסיכונים להתפתחות יתר לחץ דם, שבץ מוחי, התקף לב, הפרעות קצב לב ומוות מוקדם. הסיכונים הללו גדולים ביותר בקרב אלו עם דום נשימה בשינה קשה יותר.
- הפרעה בשינה, עייפות, בעיות זיכרון וירידה באיכות החיים: דום נשימה בשינה יכול למנוע מחולים שינה מרעננת, מכיוון שהחסימה בנשימה לרוב משמעותית וחמורה יותר במהלך שינה עמוקה ושנת חלום. מעניין לציין כי מידת הישנוניות או תסמינים אחרים אינם קשורים בקשר הדוק לתוצאות מעבדת השינה, כך שחלק מהמטופלים הסובלים מדום נשימה חסימתי בשינה יכולים לחוות תסמינים משמעותיים, ולהיפך. בשורה התחתונה, אם חולים לא ישנים שינה טובה, הם זקוקים לטיפול בכדי לתפקד היטב במהלך היום.
כיצד אגלה אם יש לי נחירות או דום נשימה בשינה חסימתית?
אנשים שנוחרים לא חשים זאת בדרך כלל, על כן לרוב הנחירה מטרידה אחרים, אבל זה לא תמיד המקרה. אנשים עם נחירות רועשות או סימנים / תסמינים אחרים כמו ישנוניות או עייפות צריכים לעבור בדיקת שינה. ניתן לבצע בדיקת שינה במעבדת שינה או בבית, אשר נותנת אבחנה (נחירה לעומת דום נשימה בשינה) והכוונת טיפול מתאים (שונה בין נחירה לדום נשימה בשינה).
פרטים על הבדיקה והאבחון במרפאת השינה של "עתיד מדיקל" –
בדיקת שינה מסוג Watch PAT:
מתבססת על פיענוח אותות של מערכת העצבים האוטונומית המתקבלים ע"י מכשיר פשוט לתפעול ונוח לשינה. בדיקה זו מתאימה לבוגרים מעל גיל 18 במקרים בהם יש חשד בינוני – גבוה לדום נשימה חסימתי בשינה וללא מחלות רקע משמעותיות / טיפול תרופתי מורכב.
בדיקת השינה מאפשרת כימות של ההפרעה הנשימתית. נהוג לקבוע את חומרת ההפרעה (קלה/בינונית/קשה) בהתאם למספר הפסקות הנשימה בשעה שינה (צפיפות האירועים הנשימתיים) ומידת הירידה ברמת החמצן בדם.
מהלך הבדיקה
המטופל מקבל במרפאה מכשיר ניטור (שעון עם אצבעון וכן מדבקה לחזה) והולך לישון בביתו, בסביבתו הטבעית. לאחר החזרת המכשיר מתבצעת פריקת נתונים ופיענוח התוצאות. שקלול תוצאות בדיקת השינה, הרקע הרפואי וחומרת הסימפטומים תאפשר לרופא להמליץ על הטיפול המתאים ביותר.
מאמרים בתחום
ב“עתיד מדיקל” אנחנו מאמינים בחווית המפגש והטיפול ובמתן דגש על הדרך אל היעד, שהינו בעל ערך אישי שהוא לא פחות חשוב מעצם השגת היעד.